En vanlig dag i Ghana (Nanna)

En vanlig dag i GhanaJeg skrev dette innlegget mens jeg var i Ghana, men hadde ikke nett så kunne ikke publisere det før nå. Dette er hvordan hverdagen vår så ut i Ghana:

7.30: Dagen starter som regel klokka halv åtte med at mobilen til Katinka ringer, og det er på tide å stå opp. Etter det fikser vi oss. Eller fikser og fikser; setter opp håret, skifter klær. Det er ikke mye å fikse når du er i Ghana, fordi alle ser mer og mindre like ufreshe ut. Frokosten er rundt åtte, men det kan fort strekke seg til kvart over eller halv ni fordi Bernard bruker så lang tid på å lage maten. Han liker å bruke veeeldig lang tid. Her får vi som regel servert frukt, brød eller pannekaker. Her i Ghana har de ikke grovt brød, så vi får alltid servert hvitt brød. For oss som er vant til å spise grovt brød, er det veldig uvant og man blir veldig lei av det etter hvert! Jeg ser veldig fram til å spise noe annet enn hvit brød eller myke knekkebrød når jeg kommer hjem, hehe. Etter frokosten har vi alt fra en halvtime til et kvarter på å pusse tenner og gjøre oss ferdig, avhengig av når frokosten blir servert.

9.00: Skolen begynner, og alle barna må stille opp på rad og rekke. Det er noe av et syn ettersom ikke alle barna er like glade i å stå stille, men de greier de etter hvert. Når alle er stille, snakker lærene til dem før de ber en bønn, og synger nasjonalsangen og «leker» litt. Dette tar omtrent fem-ti minutter før marsjen mot klasserommet begynner. Da går Nurseryclass først, og da er det tid for oss til å plukke ut en elev til 1-til-1 undervisning.

 

Vi har 1-til-1 undervisning i to timer, og det er ganske lang tid i forhold til hvor mye de må konsentrere seg. De minste er 4 år, så det er utrolig lang tid for dem, men vi kommer oss som regel gjennom undervisningen med litt lek og moro.

11.00: I lunsjen spiser alle elevene. I fjor fikk de bare mat på mandager og onsdager, men ettersom skolen har råd til det nå får de mat hver dag. Vi har egen kokk og han bruker igjen utrolig lang tid på maten, så vi spiser rundt tolv/ halv et.

12.00: Lunsjen er ferdig og alle går tilbake til klasserommet. Om vi ønsker det kan vi ha 1-til-1 undervisning, ellers kan vi gjøre gruppeaktiviteter. Noen dager er vi så slitne at vi må slappe av på rommet, mens andre dager holder vi ut hele skoledagen. Skolen er heldigvis ikke så langt borte, vi bor i 1. etasjen så skolen er rett under, så da er det greit å være borte en halv time og komme tilbake.

 

14.00: Skolen er ferdig for dagen. Etter skolen kan vi gjøre hva vi har lyst til. Noen dager drar vi til Oxfordstreet, ellers er vi på verandaen eller med barna. I forrige uke vasket vi klærne våre, men vi måtte fort spørre om hjelp fra en som var litt (mye) flinkere enn oss. Haha, det er bra folkene er så hyggelige her, ellers tror jeg ikke vi hadde klart oss.

19.30: Vi får ofte utrolig sen middag så vi holder på å dø av sult, så når Bernard kommer og sier at middagen er klar er det som om vi ser lyset av tunnelen, haha. Jeg synes det er 6 timer mellom hvert måltid er utrolig mye, og det hadde aldri skjedd for meg i Norge. Hjemme går det maks 4 timer, mens her er det frokost, lunsj og middag.

20.00: Alle afrikanerne legger seg veldig tidlig og står opp i fire- eller femtiden på morningen. Vi er ofte helt døde i kroppen og slitne i hodet etter en lang dag, så vi legger oss mellom åtte og ni.  
 • 29.07.2014 kl.14:34
  Woh, hadde aldri klart meg med 6 timer mellom hvert måltid! Hadde i såfall spist myye, haha. Høres strevsomt, men lærerikt ut.
  29.07.2014 kl.21:10
  å herlighet for noen flotte bilder :) du er flink du ! :D
  30.07.2014 kl.01:10
  Dette var gøy å lese. Rart hvor anderledes noen ting kan være! :)


  Skriv en ny kommentar

  Design: Ina Anjuta
  hits